5 nasvetov za WordPress pohitritev

Spletna stran mora delovati brezhibno in hitro. Na ta način bodo zadovoljni njeni obiskovalci (vaše stranke), pa tudi Google, ki obožuje predvsem hitro delujoče spletne strani. Hitrost nalaganja strani je namreč zelo pomemben signal, ki iskalniku pove, da gre za spletno mesto, ki obiskovalca s počasnim nalaganjem ne bo spravilo v slabo voljo.

Korakov za pohitritev delovanja spletne strani WordPress je kar nekaj, bomo pa danes izpostavili 5 zelo pomembnih nasvetov, ki vplivajo na samo pohitritev. Govorili bomo o spletnem gostovanju, vtičnikih in optimizaciji strani, da bo vaša spletna stran delovala kot blisk.

1. Izberite primerno spletno gostovanje

Spletno gostovanje je vsekakor pomemben kamenček v mozaiku, ki na koncu predstavlja hitrost delovanja vaše spletne strani. Poleg tega, da je od gostovanja odvisno tudi, ali bo vaša stran nemoteno delovala 24 ur na dan, pa tu tiči tudi konkreten del hitrosti nalaganja.

Strežniki v Sloveniji

Če bo vaša spletna stran namenjena Slovencem, naj gostuje na strežkih v Sloveniji.

Na hitrost nalaganja vpliva nekaj različnih dejavnikov. Eden ključnih je zagotovo vrsta diskov, ki jih na tem strežniku uporabljajo. Želeli si boste hitrih SSD diskov. Prav tako na hitrost nalaganja strani vpliva sama lokacija, kjer je strežnik lociran. Če je to kje daleč v tujini, vaši obiskovalci pa prihajajo iz Slovenije, to ne bo dober znak.

Potem pa je tu še število spletnih strani (oziroma uporabnikov), ki se nahajajo na istem strežniku kot vaša spletna stran. Če je teh več, kot jih strežniški sistem zmore normalno obdelati, bo seveda prihajalo do počasnega delovanja.

2. Poskrbite za urejeno kodo strani

Morda gre v tem primeru za nekoliko zahtevnejši poseg od vašega znanja, a nikakor tega ne smete zanemariti. Če tega dela optimizacije strani niste vešči, vsekakor poiščite strokovnjaka za to opravilo, ki bo poskrbel, da bo vaša stran imela vse pogoje za hitro delovanje.

Kode določenih spletnih strani so enostavno preveč neurejene in povzročajo zmedo pri nalaganju, kar lahko privede do precejšnjih zakasnitev in zelo slabih končnih rezultatov. Ko govorimo o WordPressu, so za neurejeno kodo lahko odgovorni tudi slabi vtičniki, ki navadno prihajajo od nepreverjenih razvijalcev in so večinoma brezplačni.

3. Poskrbite za predpomnenje

Ko se vaša WordPress stran nalaga v brskalniku, vedno znova nalaga oste dele strani, kar upočasnjuje samo nalaganje. Ker gre v veliko primerih za dele strani, ki se večinoma ne spreminjajo, je smiselno, da so v brskalniku shranjeni (predpomnjeni), saj bo to naslednjič močno pohitrilo nalaganje vaše WordPress strani.

Vtičnik za predpomnjenje

WP Super Cache je eden izmed najbolj popularnih vtičnikov za predpomnjenje.

Pri tem si lahko pomagate s katerim izmed brezplačnih vtičnikov, ki bodo odlično opravili svoje delo. Je pa potrebno vedeti, da tovrsten poseg zahteva nekaj tehničnega znanja in nastavitev. Predlagamo vtičnik WP Super Cache, ki je brezplačen, navodila za optimalne nastavitve pa brez težav najdete na spletu.

4. Optimizirajte slike na spletni strani

Če tega niste storili že na začetku, boste morali naknadno. Zelo pogosto se dogaja, da lastniki spletnih strani ob dodajanju vsebine enostavno spregledajo dejstvo, da na stran nalagajo prevelike slike. Za objavo na spletni strani vsekakor ne potrebujete slik s 5000 px ali v velikosti 1 MB in več.

Idealna velikost slike za spletno stran se giblje pod 100 kb. To storite tako, da najprej ustrezno zmanjšate velikost v pikslih. Navadno je dovolj največ do 1000 px, odvisno seveda od tega, za kaj sliko potrebujete.

Če bi imela slika še vedno preveč kilobajtov, pa jo lahko »shujšate« z enostavnim in brezplačnim orodjem na spletu. Predlagamo Optimizillo. Pa še namig. Na ta način optimizirana slika po kvaliteti prikaza ne bo prav nič zaostajala za prvotno izvedbo.

5. Videoposnetke nalagajte na zunanje platforme

Lastniki spletnih strani, ki želijo objaviti svoje odlične video prispevke, v goreči želji po objavi lastnega dela pozabijo, za kako zelo velike datoteke v resnici gre. Te naložijo neposredno na svojo spletno stran in s tem močno upočasnijo samo nalaganje strani.

Nalaganje video vsebin

Za nalaganje video vsebin uporabljajte zunanje platforme (npr. YouTube).

Ne ponavljajte te napake in videoposnetke nalagajte raje na platforme, kot sta YouTube in Vimeo. Tam boste namreč lahko kopirali kodo, jo vstavili na svojo spletno stran in posnetek bo dosegljiv vašim obiskovalcem, kot bi ga imeli naloženega pri sebi. Hitrost nalaganja vaše WordPress spletne strani pa se bo tako močno izboljšala.

Imejte torej vedno v mislih, da mora vaša spletna stran WordPress vsak trenutek delovati bliskovito hitro. Na ta način boste zadovoljili svoje obiskovalce, hkrati pa tudi Google, ki bo stran uvrstil precej višje med svojimi zadetki, kot bi to storil v primeru prepočasnega delovanja.

Rate this post

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.