Prispevki in polja po meri (ACF & CPT UI)

WordPress je bil v osnovi mišljen le kot platforma za pisanje bloga, vendar se je to z razvojem vtičnikov, kot sta “Custom Post Type UI (CPT UI)” in “Advanced Custom Fields (ACF)“, precej spremenilo.

Vtičnik “CPT UI” skrbi za generiranje prispevkov po meri (custom post type). Primer prispevka po meri je “recept” ali “apartma”.

Z “ACF” vtičnikom pa lahko v posamezne strani, prispevke ali celo v prispevke po meri dodamo polja po meri, kot so na primer sestavine recepta ali podatki o turistični namestitvi.

Namestitev vtičnikov

Za kreiranje prispevkov po meri in dodajanje poljubnih polj moramo najprej namestiti naslednja vtičnika:

Pred časom smo na strani WP Klub objavili navodila za namestitev WordPress vtičnikov.

Dodajanje prispevka po meri

V WordPress administraciji lahko prispevek po meri dodamo s klikom na “CPT UI“.

Dodajanje prispevka po meri

Na strani, ki se nam odpre, izpolnimo spodnja polja:

  • Post Type Slug: vpišemo “slug”, ki služi kot naslov v URL vrstici.
  • Plural Label: naslov prispevka po meri v množini.
  • Singular Label: naslov prispevka po meri v ednini.

Ko izpolnimo zgornja tri polja, lahko kliknemo gumb Add Post Type. Ostale možnosti na tej strani lahko zaenkrat pustimo nespremenjene, saj si bomo to podrobneje ogledali v naslednjem prispevku.

S tem, ko smo dodali prispevek po meri, se je ta pojavil v glavnem meniju WordPress administracije.

Prikaz prispevka po meri v glavnem meniju

Ob kliku na Apartmaji se nam odpre nova stran, kjer lahko s klikom na Add New dodamo nov apartma. Odprl se nam bo enak vmesnik kot za dodajanje strani oziroma prispevkov, le da bo ta dosegljiv na URL naslovu “vasadomena.si/apartmaji/ime-apartmaja”.

Za začetek lahko dodamo izmišljeno ime apartmaja (npr. “Testni apartma”) in kliknemo na gumb Publish.

Dodajanje polj po meri

Do sedaj smo uspešno kreirali prispevek po meri, ki pa sicer sam po sebi ne ponuja možnosti dodatnih polj, kot so število sob, oddaljenost od plaže in podobno. To lahko zelo enostavno uredimo z vtičnikom Advanced Custom Fields (ACF).

S klikom na Custom Fields v glavnem meniju WordPress administracije in klikom na Add New se nam bo odprl vmesnik, kjer lahko dodajamo polja po meri. V prvo polje vpišemo naslov dodatnih polj, ki jih želimo dodati (zgolj za referenco, da bomo to kasneje lažje našli).

Dodajanje dodatnih polj

S klikom na + Add Field se nam odpre dodatno polje, kamor lahko dodajamo različna polja, kot so besedilo, slika, “wysiwyg” urejevalnik in še nekaj dodatnih polj. Za začetek bomo dodali polji “Cena nočitve” in “Oddaljenost od plaže”.

Polje “Cena nočitve” bomo v tem primeru dodali kot besedilo (Text)lahko pa to seveda po želji spremenite v število (Number)Izbrali bomo tudi možnost, da je polje obvezno (Required)Na enak način lahko dodamo tudi polje “Oddaljenost od plaže”, ki pa ni obvezno.

Dodatna polja pri apartmajih

Preden objavimo dodatna polja, moramo le še izbrati, pri katerih tipih prispevkov (post types) se bodo polja prikazovala. Ko izberemo ustrezen tip prispevka (v tem primeru Apartma), lahko kliknemo na gumb Publish na desni strani.

Izbira tipa prispevka

Če se vrnemo na naš “Testni apartma”, bomo pod glavnim poljem za dodajanje vsebine videli dodatni polji, ki smo jih pravkar kreirali.

Vpis dodatnih polj - ACF

Polji lahko izpolnimo in nato prispevek shranimo. S tem, ko smo prispevek shranili, imamo na voljo 2 vrednosti, ki ju lahko uporabimo pri prikazovanju apartmaja.

V naslednjem delu si bomo ogledali, kako lahko zgornji vrednosti prikažemo neposredno v prispevku po meri (vključuje urejanje kode spletne strani oziroma teme, ki jo uporabljate).

4.5/5 - (8 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.