Page Builder – prednosti in slabosti

Poplava WordPress spletnih strani jasno nakazuje na veliko priljubljenost tega CMS sistema za urejanje strani. Po zadnjih podatkih na tej platformi »živi« že skoraj 20 milijonov spletnih strani oziroma približno 35 % vseh spletnih strani na internetu.

Za postavitev lastne spletne strani ni potrebno več biti programer in grafični oblikovalec v enem, prav tako ni treba zapraviti na tisoče evrov, da bi jo postavili drugi. Eden ključnih elementov pa je v tej zgodbi vsekakor tudi tako imenovani Page Builder. Z njim je urejanje strani mnogo enostavneje, preprosta spletna stran je namreč lahko postavljena že z nekaj enostavnimi kliki.

Page Builder by SiteOrigin

Slika 1: Page Builder by SiteOrigin

Za postavitev spletne strani v WordPressu resnično ni potrebno biti programer ali grafični oblikovalec. Treba je le kupiti lepo grafično predlogo, jo namestiti na paket gostovanja in že lahko pričnemo z delom. Kljub temu pa v tem primeru morda ne bomo povsem zadovoljni in bi potrebovali nekaj dodatnih prilagoditev. Na tej točki je dobrodošlo vsaj osnovno znanje HTML in CSS.

Katere so prednosti Page Builderja?

Glavna prednost Page Builderja je vsekakor enostavnost uporabe. V tem primeru gre za sistem »drag and drop« (primi in spusti), ki se izkaže za sila enostaven sistem za postavljanje spletne strani. Dodamo vrstice in stolpce, vanje potegnemo fotografije, galerije, video posnetke, bloke s teksti, naslove, CTA gumbe in drugo.

Te bloke nato precej enostavno uredimo oziroma zapolnimo z vsebino. Potrebnih je le nekaj klikov, dodajanje teksta ali drugih vsebin in spletna stran počasi že pridobiva svoj končni videz. Brez kančka programiranja. Vse je lepo prikazano z jasnimi ikonami in opisom, kaj z določenim blokom lahko ustvarimo.

WPBakery Page Builder

Slika 2: WPBakery Page Builder

Page Builder ni le eden, kot bi morda zmotno mislili. Obstaja jih kar nekaj in splača se nekoliko raziskati ter ugotoviti, kateri je najustreznejši. Nekateri od njih so že vgrajeni v samo grafično predlogo, spet druge pa je potrebno dodatno namestiti.

Med najboljše Page Builderje vsekakor sodijo:

Kaj pa slabosti Page Builderja?

Žal ni vse tako lepo, kot se sliši. Težave lahko nastopijo v trenutku, ko se morda odločite, da iz nekega razloga Page Builderja ne boste več uporabljali in ga izklopite. To lahko privede tudi do »sesutja« vaše spletne strani. Še posebej v primeru, da pri postavitvi spletne strani s Page Builderjem uporabljate tako imenovane »shortcodes«, lahko naenkrat na spletni strani zazijajo velike luknje.

Ne velja pa to za vse Page Builderje, zato svetujemo, da se podrobno pozanimate o tistem, ki ga želite uporabljati na svoji spletni strani. V pomoč naj vam bodo forumi, kjer se uporabniki le-teh med seboj pogovarjajo o uporabi, prednostih in slabostih Page Builderjev.

Visual Composer

Slika 3: Visual Composer Website Builder

Page Builder lahko tudi upočasni nalaganje strani. SEO specialisti vedo povedati, da so imeli že kar nekaj glavobolov po tej poti. Nekateri builderji v kodo same spletne strani dodajo še kar nekaj svoje kode, ki lahko vpliva na hitrost nalaganja same spletne strani. Ker pa Google strašansko sovraži počasne strani (enako kot uporabniki), tovrstna spletišča rangira slabše.

Nasvet: WPBakery Page Builder je znan kot eden boljših na tem področju in je hkrati popolnoma kompatibilen z vtičnikom Yoast SEO.

Še ena slabost, ki pa pravzaprav ni slabost na strani Page Builderja, pa je, da uporabniku podari ogromno svobode pri postavljanju in oblikovanju spletne strani. In zakaj bi to lahko bila slabost? Kot verjetno veste, nismo vsi strokovnjaki na področju oblikovanja, kar pomeni, da lahko zelo lepo grafično predlogo popolnoma »razmesarimo«. Za to si bomo seveda krivi sami, a včasih se je enostavno pretežko upreti moči, ki nam jo Page Builder ponuja.

5/5 - (2 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.