Trije načini za namestitev WordPress vtičnika

Vtičniki, za katere mnogo pogosteje uporabljamo angleški izraz plugins, so deli programske opreme, ki jedru sistema WordPress omogočajo dodatne funkcionalnosti. Skrbnikom WordPress strani so na voljo številni brezplačni in naprednejši plačljivi vtičniki. Če sami spletne strani še nimate, ste lahko prepričani, da vam bodo WordPress vtičniki prišli še kako prav. Z gotovostjo si upamo trditi, da jih boste uporabili najmanj pet.

Med najbolj priljubljene sodijo vtičniki, ki spletno stran nadgradijo s/z:

  • meta oznakami, zemljevidom spletnega mesta in drugimi elementi, tesno povezanimi s spletno optimizacijo;
  • možnostjo avtomatskega zavračanja neželenih (ang. spam) komentarjev;
  • kontaktnim obrazcem, prijavno formo ali drugimi vnosnimi polji;
  • možnostjo kreiranja poljubnih stranskih stolpcev za vsako podstran posebej;
  • gumbi za deljenje vsebin prek Facebooka in drugih socialnih omrežij;
  • »lightbox« okni, v katerih se prikažejo slike, ko obiskovalec klikne nanje;
  • možnostjo uporabe predpomnjenja, kar pohitri spletno stran;
  • funkcionalnostjo, da spletna stran lahko deluje tudi kot spletna trgovina.

Ker je WordPress uporabniku izjemno prijazen sistem, je tudi namestitev vtičnika zelo enostavna. V nadaljevanju vam predstavljamo tri načine, kako na spletno stran namestiti vtičnik.

1. Namestitev brezplačnega vtičnika z le nekaj kliki v administraciji

Po vpisu v administracijo se v levem meniju z miško sprehodite čez element Vtičniki (ang. Plugins) in nato kliknite na Dodaj (ang. Add New).

Dodaj vtičnik

Slika 1: V administraciji poiščite podstran, kjer boste lahko dodali nov vtičnik.

V desnem zgornjem kotu boste našli iskalno polje, v katerega vpišite ime želenega vtičnika. Med rezultati iskanj poiščite vtičnik, ki ga želite namestiti, ter kliknite gumb Namesti zdaj (ang. Install Now).

Namesti vtičnik

Slika 2: Poiščite vtičnik z vpisom njegovega imena, nato pa ga namestite.

Počakajte nekaj sekund, da sistem namesti izbrani vtičnik. Ko bo nameščen, se bo prikazal gumb Aktiviraj (ang. Activate). Kliknite nanj in že boste lahko uporabljali svoj novi vtičnik.

Aktiviraj vtičnik

Slika 3: Po aktivaciji vtičnika boste le-tega lahko pričeli takoj uporabljati.

Na opisan način boste lahko namestili vse vtičnike, ki so dostopni v direktoriju brezplačnih vtičnikov WordPress.org. Če želite uporabiti plačljivi vtičnik oziroma kakšnega izmed brezplačnih, ki je dostopen drugje, pa si navodila za namestitev preberite v nadaljevanju.

2. Namestitev vtičnika v .zip datoteki prek administracije

Drugi način za namestitev WordPress vtičnika vam pride prav, ko imate na razpolago .zip datoteko. Ta način boste največkrat uporabili, če boste želeli namestiti plačljivi vtičnik.

V administraciji se z miško postavite čez element Vtičniki (ang. Plugins) in izberite Dodaj (ang. Add New). Nato na vrhu kliknite na gumb Naloži vtičnik (ang. Upload Plugin).

Naloži vtičnik

Slika 4: Če želite namestiti vtičnik v .zip datoteki, kliknite na gumb Naloži vtičnik.

Prikazalo se vam bo polje z gumbom Browse… Kliknite nanj in na svojem računalniku poiščite .zip datoteko z vsebino vtičnika. Izberite ga, nato pa kliknite še na gumb Namesti zdaj (ang. Install Now).

Namesti vtičnik (.zip)

Slika 5: Poiščite .zip datoteko na računalniku in jo namestite na spletno stran.

Ko bo po nekaj sekundah vtičnik nameščen, boste morali klikniti le še na povezavo Aktiviraj vtičnik (ang. Activate Plugin).

3. Namestitev vtičnika prek nadzorne plošče ali FTP odjemalca

Daleč najbolj uporabljena nadzorna plošča na svetu je cPanel. Ob zakupu spletnega gostovanja boste dostop do cPanel prejeli tudi pri številnih slovenskih ponudnikih gostovanja. V kolikor upravljate z drugo nadzorno ploščo, je postopek podoben, prav tako pa tudi v primeru uporabe FTP odjemalca. Bistvo je, da z uporabo upravitelja datotek namestite datoteke vtičnika v pravi direktorij. Za ponazoritev bomo uporabili nadzorno ploščo cPanel.

V nadzorni plošči cPanel poiščite ikono Upravitelj datotek (ang. File Manager) in kliknite nanjo.

Nadzorna plošča cPanel

Slika 6: V nadzorni plošči cPanel poiščite povezavo File Manager in kliknite nanjo.

V upravitelju datotek pojdite v mapo public_html, nato pa izberite domeno, na kateri se nahaja vaša WordPress spletna stran. Če imate na paketu gostovanja le eno domeno oz. če gre za nosilno domeno paketa, je public_html že tisti direktorij, kjer se nahajajo vse mape in datoteke vaše spletne strani. Izberite mapo wp_content in nato še plugins. V tej mapi se nahajajo vsi vtičniki, ki jih uporablja vaša WordPress stran.

Upravitelj datotek

Slika 7: Izberite pravo domeno, nato pa se premaknite v mapo “plugins”.

V kolikor gre za nosilno domeno, pot torej izgleda tako: public_html/wp-content/plugins

Če gre za dodano domeno, pa tako: public_html/vasadomena.si/wp-content/plugins

Možno je, da se vaša dodana domena (v zgornjem primeru vasadomena.si) nahaja na istem nivoju kot direktorij public_html.

S klikom na gumb Upload, ki se na vrhu upravitelja datotek, v mapo plugins prenesite želeni vtičnik. Če uporabljate nadzorno ploščo cPanel, lahko prenesete kar .zip datoteko, nato pa jo z desnim klikom nanjo ekstrahirate. V primeru drugih nadzornih plošč ali FTP programa pa boste morali .zip datoteko najverjetneje ekstrahirati že na svojem računalniku in šele nato mapo vtičnika s pripadajočimi datotekami prenesti na strežnik.


Vam je uspelo? Odlično! Vam ni? Sporočite nam svojo težavo prek komentarja in pomagali vam bomo, da bo vtičnik na vaši WordPress strani nameščen, kot bi mignil!

5/5 - (6 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.