Kaj je WordPress?

WordPress je odprtokodni sistem, ki se uporablja kot orodje za postavitev in urejanje spletne strani. Gre za tako imenovani CMS (angl. Content Management System), kar bi v slovenščino lahko prevedli kot ‘sistem za urejanje vsebin’.

Zakaj je WordPress postal tako priljubljen?

Pred nekaj leti je bila izdelava spletne strani vse prej kot enostaven in hiter postopek. Vsaj kar se tiče profesionalnih strani, npr. poslovnih, je izdelava vzela precej časa, za implementiranje naprednejših funkcij pa je bilo potrebno tudi specializirano programersko znanje.

Kaj je WordPress

WordPress postavitev spletne strani omogoča tako rekoč v trenutku, saj lahko z le nekaj kliki, najpogosteje preko aplikacije Softaculous v nadzorni plošči cPanel, pridemo do lične in funkcionalne strani. Ko imamo WordPress enkrat nameščen, le še izberemo témo oziroma predlogo (angl. template), ki najbolj ustreza našemu stilu in vsebini strani, poleg predloge pa lahko namestimo tudi poljubno število vtičnikov (angl. plugin), ki poskrbijo za dodatne funkcionalnosti.

WordPress ni edini CMS, je pa daleč najpogosteje uporabljen. Spletnim navdušencem dobro poznana sta tudi Joomla in Drupal, ki pa sta za razliko od WordPressa nekoliko bolj zaplena za uporabo.

WordPress najprej kot platforma za blog

WordPress je na samem začetku služil kot sistem za postavitev in urejanje bloga. Verjetno se še spomnite časov, ko blogov praktično ni bilo, nato pa so se kar naenkrat začeli vse hitreje pojavljati. V tistem času je bil WordPress v pomoč številnim blogerjem, saj je večina blogov temeljila na njem. To velja še danes. Vendar pa je danes WordPress mnogo več kot le CMS za bloge, saj na njem temeljijo tudi mnoge profesionalne spletne strani, tako poslovne kot osebne.

4.4/5 - (7 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.