Kako namestiti WordPress temo?

Ko ste kupili domeno in zakupili svoj prostor na spletu, je čas, da si zgradite še svojo spletno stran in se na ta način predstavite širši javnosti. V kolikor boste za postavitev spletišča uporabili vsestranski WordPress sistem, vam bo spodnji članek pomagal pri urejanju videza vaše spletne strani.

Kaj je WordPress tema?

Z WordPress temami lahko enostavno, hitro in na zelo kreativen način spremenite videz vaše spletne strani. Samo temo in vsebino lahko prilagodite, da bo skladna s tematiko spletišča in kot taka primerna za vaše obiskovalce.

Tema spremeni sam videz strani, medtem ko v največ primerih funkcije WordPress skripte ostanejo nespremenjene. V največ primerih smo napisali zato, ker imajo nekatere bolj izpopolnjene teme dodane posebne funkcionalnosti, ki še dodatno popestrijo spletno stran. Nekatere datoteke teme nudi sam WordPress, veliko pa jih je voljo tudi od drugih razvijalcev tem. V administraciji WordPress sistema jih najdete v sekciji Videz (angl. Appearance) -> Teme (angl. Themes).

Videz -> Teme

Poiščite temo v sekciji: Videz -> Teme

Tam imate nanizane že nameščene teme oziroma predloge, čisto na vrhu pa se nahaja gumb ‘Dodaj novo’ (angl. Add New), ki omogoča namestitev teme z diska ali iz bogate WordPress knjižnice.

Naložite si novo WordPress temo!

Free WordPress Themes Directory je uradna stran, kjer boste našli brezplačne teme, ki so pripravljene na takojšnjo namestitev. Vse teme, ki so na tej strani na razpolago, so bile pregledane in ocenjene s strani WordPress skupnosti. V administraciji WordPress sistema jih pregledujete pod različnimi kriteriji, npr. po barvi, zgradbi, prilagodljivosti za mobilne telefone in tablice ter po drugih funkcionalnostih, prav tako pa jih pred namestitvijo lahko preverite z ‘live‘ predogledom.

Ročna namestitev WordPress teme

Tega načina namestitve se največkrat poslužimo, če izbrane teme ni v uradnem WordPress direktoriju spletnih predlog. To se največkrat zgodi v primeru, ko se odločimo za nakup profesionalne predloge ali ko preizkušamo brezplačno ‘demo‘ verzijo.

Za namestitev teme v WordPress sistem preko FTP-ja morate najprej ustvariti novo mapo in vanjo prenesti arhivirane datoteke teme.

Postopek za ročno namestitev je naslednji:

1. Na disk prenesite arhivsko mapo in razširite datoteke, ki so notri.

2. Vpišite se v spletni strežnik preko FTP-ja in ustvarite mapo, kjer bo shranjena vaša tema, in sicer pod wp-content/themes/ (primer: tema imenovana MojaTema mora biti shranjena v mapo: wp-content/themes/MojaTema).

3. Namestite datoteke v novo mapo na strežnik gostovanja.

Namestitev teme prek WordPress nadzorne plošče

Temo za vašo spletno stran lahko neposredno namestite tudi prek WordPress administracije oziroma nadzorne plošče, kjer kliknete na gumb ‘Videz’ (angl. Appearance) in na zgornji strani poiščete možnost ‘Dodaj novo’ (angl. Add New).

Dodaj novo temo

Kako dodati novo temo?

Postopek za namestitev prek nadzorne plošče je naslednji:

1. Vpišite se v nadzorno ploščo WordPress sistema.

2. V levem meniju izberite ‘Videz’, nato kliknite ‘Teme’.

3. Na vrhu kliknite na gumb ‘Dodaj novo’.

4. Temo lahko poiščete preko raznih filtrov ali pa jo poiščete v množici že prikazanih tem. Ko ste izbrali temo, ki vam je všeč, kliknite na ‘Predogled’ (angl. Preview), kjer boste videli, kako bi vaša stran dejansko izgledala, ali pa kar takoj kliknite na gumb ‘Namesti’ (angl. Install). Ko je tema nameščena, jo morate samo še aktivirati s klikom na ‘Vključi’ (angl. Activate).

Na enega izmed predstavljenih načinov boste videz vaše spletne strani lahko kadarkoli zamenjali. Enostavno, kajne?

5/5 - (5 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.