Kako v WordPress prispevek vstaviti sliko?

Ljudje si ob številnih vrsticah besedila radi ogledamo tudi kakšno sliko. Slika besedilo dopolnjuje in marsikomu pomaga razumeti bistvo vsebine. Spletne strani, ki so bogate s slikovnim materialom, spletni uporabniki obiščejo raje, saj jim slike podajajo dodatne informacije, so bolj razgibane in tudi na pogled lepše. Seveda pa morajo biti slike vstavljene pravilno, saj v nasprotnem primeru lahko vse skupaj izpade še slabše, kot bi bilo, če slik sploh ne bi bilo.

Slikovni material

Slika 1: Slike spletno stran naredijo bolj privlačno.

Se s sistemom WordPress srečujete prvič? Potem bo današnji vodič za vas kot nalašč, saj si bomo pogledali, kako v prispevek vstaviti slikovni material.

1. korak

Z miško se postavite na mesto, kamor želite vnesti sliko. Kliknite na gumb ‘Dodaj predstavnostne datoteke‘, ki se nahaja nad urejevalnikom besedila v posameznem prispevku.

Dodaj predstavnostne datoteke

Slika 2: Prikaz gumba ‘Dodaj predstavnostne datoteke’.

2. korak

Po kliku na gumb ‘Dodaj predstavnostne datoteke’ se vam bo prikazala predstavnostna knjižnica, v kateri boste videli vse slike, ki ste jih na spletno stran v preteklosti že naložili. Če niste naložili še nobene, bo predstavnostna knjižnica prazna. V obeh primerih kliknite na zgornji gumb ‘Naloži datoteke‘, nato pa ‘Izberi datoteke‘ – ta gumb se nahaja na sredini zaslona, kot lahko vidite tudi na spodnji sliki. Izberite želeno datoteko na vašem računalniku in jo prenesite na strežnik oz. spletno stran.

Naloži datoteke

Slika 3: Prikaz gumbov ‘Naloži datoteke’ in ‘Izberi datoteke’

3. korak

Ko boste na strežnik namestili sliko, se bo le-ta pojavila v predstavnostni knjižnici. Počakajte nekaj sekund, da se slika v celoti prenese na strežnik, nato pa jo, v kolikor še ni označena, označite, kot prikazuje spodnja slika (bela kljukica na svetlo modrem ozadju). Kliknite na gumb ‘Vstavi v prispevek‘.

Vstavi sliko v prispevek

Slika 4: Označite sliko in jo vstavite v prispevek.

4. korak

Čestitamo, sliko ste vstavili v prispevek. A z delom še niste povsem končali, saj je najbrž potrebno prilagoditi dimenzije slike, prav tako pa je sliko potrebno opremiti z nekaterimi oznakami. Najprej z levim miškinim klikom kliknite na v prispevek dodano sliko, nato pa se vam bo nad njo izrisalo nekaj ikon. Kliknite na predzadnjo (svinčnik), kot prikazuje spodnja slika.

Uredi sliko

Slika 5: Kliknite na ikono ‘Uredi’ nad sliko.

5. korak

Sedaj imate odprt urejevalnik slike. Vneseni sliki dodajte ime slike, tako imenovano alt oznako in, če želite, tudi kratek opis pod sliko, ki mu s tujko pravimo caption. Najprej si na spodnji sliki oglejte, kako to storite, nato pa si preberite še razlage posameznih elementov.

Alt oznaka slike

Slika 6: Sliki določite naziv in tako imenovano alt oznako.

Napis: besedilo, prikazano pod sliko (ang. caption).

Alt oznaka: prikaže se obiskovalcem, ki imajo izklopljeno nalaganje slik (npr. na telefonu). Prav tako je opis pomemben z vidika spletnih iskalnikov, saj po alt oznaki prepoznajo, kaj je na sliki.

Naziv slike: besedilo, ki se obiskovalcu prikaže, če gre z miškinim kurzorjem čez sliko.

6. korak

Ostane vam le še to, da nastavite velikost slike in poravnavo, ter da določite, kaj se zgodi v primeru, ko spletni obiskovalec klikne na sliko. Izbirate lahko med levo, desno in sredinsko poravnavo, prav tako pa slika lahko ostane neporavnana. Velikost lahko nastavite na izvirno, manjšo ali poljubno. Kar pa se tiče klika na sliko, lahko izberete, da se slika v izvirni velikosti prikaže na novi strani, da klik na sliko ni mogoč oz. se nič ne zgodi ter da v sliko vstavite spletno povezavo, ki bo obiskovalca, v kolikor bo nanjo kliknil, popeljala na izbran URL naslov.

Poravnava in velikost slike

Slika 7: Nastavite velikost in poravnavo slike ter uredite povezavo.

Prepričani smo, da boste z nekaj vaje vstavljanje slik v WordPress prispevek kmalu imeli v levem mezincu!

5/5 - (6 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.