Kako spremeniti jezik WordPress administracije?

Ker je WordPress daleč najbolj priljubljen CMS, ki ga uporabljajo ljudje po celem svetu, zagotovo ne preseneča podatek, da je sistem preveden v več kot 80 jezikov. Med njimi je tudi slovenščina, kar pomeni, da je celotna WordPress administracija na voljo v domačen jeziku.

V današnjem prispevku si bomo pogledali, kako zamenjati jezik administracije, prav tako pa bomo razložili, kdaj in zakaj jezika ni pametno spreminjati v splošnih nastavitvah.

Sprememba jezika v splošnih nastavitvah

Če želite imeti WordPress administracijo v istem jeziku, v katerem je postavljena tudi sama spletna stran, jezik zamenjajte po naslednjem postopku:

1. V levem meniju administracije se z miško postavite na Nastavitve (ang. Settings) in izberite Splošno (ang. General).

2. Poiščite Jezik spletišča (ang. Site Language), nastavite želeni jezik in shranite spremembe.

Jezik spletišča

Slika 1: Jezik spletišča boste našli v splošnih nastavitvah WordPress administracije.

V kolikor pa je vaša spletna stran obiskovalcem na voljo v tujem jeziku, administracijo pa bi radi imeli v slovenščini, berite dalje.

Primer: Postavljeno imate spletno stran v nemščini, radi pa bi, da vam je WordPress administracija na voljo v slovenskem jeziku. V tem primeru jezik spletišča nastavite na »Deutsch«, saj ta nastavitev vpliva na izvorno kodo vaše spletne strani. Takoj na začetku izvorne kode je namreč zapisana html oznaka jezika, ki v primeru nemščine izgleda takole:

<html lang="de-DE">

S to oznako spletnim iskalnikom daste vedeti, v katerem jeziku je postavljena vaša spletna stran in kateri ciljni državi je namenjena. Google naj te oznake sicer ne bi upošteval, vendar ni nujno, da bo tudi v bodoče ostalo tako, poleg tega pa obstajajo še drugi iskalniki.

Pri opisanem primeru pa nastopi težava, saj sprememba jezika v splošnih nastavitvah spremeni tudi jezik administracije. Zato je potreben drugačen postopek zamenjave jezika.

Sprememba jezika v nastavitvah uporabnika

Če želite spremeniti jezik WordPress administracije, ki ni enak jeziku spletne strani, sledite naslednjemu postopku:

1. V levem meniju administracije se z miško zapeljite čez Uporabniki (ang. Users) in izberite Vsi uporabniki (ang. All Users).

2. Na seznamu uporabnikov poiščite svoj račun in pod uporabniškim imenom kliknite na Uredi (ang. Edit).

3. Pri nastavitvi Jezik (ang. Language) izberite želeni jezik in svojo izbiro potrdite s klikom na gumb Posodobi profil (ang. Update Profile).

Jezik uporabnika

Slika 2: Jezik WordPress administracije izberite v nastavitvah profila uporabnika.

OPOMBA: Če jezik, ki ga želite nastaviti za svojo WordPress administracijo, med ponujenimi jeziki ne bo na voljo, naredite naslednje. Odprite splošne nastavitve ter za jezik spletišča izberite želenega in shranite spremembo. Nato jezik spletišča povrnite v prejšnje stanje, da bo skladen z jezikom spletne strani. Zdaj ponovite vse tri točke in videli boste, da lahko izberete jezik, ki ga prej ni bilo na voljo.

Prednost spreminjanja jezika v nastavitvah uporabnikov je tudi v tem, da lahko vsak uporabnik nastavi jezik WordPress administracije, ki mu najbolj ustreza.

4.3/5 - (6 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.