TablePress – vtičnik za oblikovanje tabel

Ste v svojo spletno stran že kdaj poskusili vstaviti tabelo, vendar vam to ni in ni uspelo? Ste jo v WordPress urejevalnik morda kopirali kar neposredno iz Worda, morda celo Excela? Potem zagotovo veste, da tabela še zdaleč ni bila lepa in pregledna, kaj šele, da bi vsebovala kakšne naprednejše funkcije, kot so na primer filtri ali možnost sortiranja po abecednem vrstnem redu. Brez skrbi, danes vam predstavljamo vtičnik TablePress, s katerim bo vse mnogo lažje, hitreje, lepše in bolj pregledno.

Vtičnik TablePress

Slika 1: TablePress – vtičnik za WordPress

TablePress vam omogoča enostavno ustvarjanje in urejanje lično izdelanih tabel. Z uporabo preprostih kratkih kod, ki jim pravimo »shortcodes«, lahko tabele vstavite v strani, prispevke ali v besedilne gradnike – na primer v stranski stolpec. Vse podatke, tudi formule, lahko urejate v grafičnem vmesniku, zato znanje programiranja ni potrebno. Vtičniku je dodana tudi JavaScript koda, s katero je tabeli možno dodajati naprednejše funkcijo, denimo sortiranje, številčenje strani, filtriranje in podobno. Prav tako pa je tabele možno uvoziti oz. izvoziti v / iz Excela.

V nadaljevanju vam vtičnik TablePress podrobneje predstavljamo.

TablePress – nastavitve

Po namestitvi boste vtičnik TablePress našli v glavnem meniju WordPress administracije, in sicer kot samostojni element. S klikom nanj boste pristali na podstrani »All Tables«, toda najprej si oglejmo nastavitve, do katerih dostopate s klikom na zgornji zavihek »Plugin Options«.

TablePress - nastavitve

Slika 2: Nastavitve vtičnika TablePress

Kot lahko vidite na zgornji sliki, z nastavitvami vtičnika ne boste imeli veliko dela. Najverjetneje sploh nič. Tu imate zgolj možnost dodajanja lastne CSS kode, s katero spreminjate izgled tabel. Prav tako lahko v nastavitvah izberete, kje želite v administraciji do vtičnika dostopati.

TablePress – uvoz / izvoz podatkov

Vtičnik TablePress omogoča enostaven uvoz ter izvoz podatkov iz Excel tabele. Datoteko lahko uvozite neposredno s svojega računalnika, strežnika ali spletnega naslova (URL). Možen je tudi ročen vnos podatkov.

TablePress - uvoz podatkov

Slika 3: Uvoz / izvoz podatkov

Podprte datoteke za uvoz / izvoz so CSV, HTML, JSON, prav tako pa tudi XLS in XLSX, vendar vam priporočamo, da se slednjih dveh, če se le da, izogibate.

TablePress – izdelava tabele

Kliknite na zgornji zavihek »Add New« in dodajte novo tabelo. Na prvem koraku tabeli dajte le ime in izberite število vrstic ter stolpcev (te lahko dodajate oz. odstranjujete tudi naknadno), če želite, pa tabeli lahko dodate tudi opis. Nato kliknite na spodnji gumb »Add Table«.

TablePress - izdelava tabele

Slika 4: Določitev imena ter števila vrstic in stolpcev tabele

Nato je na vrsti izpolnjevanje tabele. Kot lahko vidite na spodnji sliki, boste imeli na zaslonu izrisano tabelo, v katere polja dodate poljubne zapise oz. vrednosti. Pozorni bodite tudi na kratko kodo, ki smo jo na sliki označili z rdečim okvirčkom. To je koda, ki jo kasneje vpišete, da na strani prikličete tabelo.

TablePress - izdelava tabele (vnos podatkov)

Slika 5: Izpolnjevanje tabele ter izpis kratke kode oz. »shortcode«

Na isti strani administracije boste pod tabelo našli tudi dodatne nastavitve za izbrano tabelo. Razdeljene so v dva dela, in sicer v »Table Options« ter »Features of the DataTables JavaScript library«, nad njima pa lahko odprete tudi okence »Table Manipulation«, kjer vam je na voljo še nekaj dodatnih možnosti, npr. dodajanje slik ali povezav v tabelo. Na spodnji sliki si oglejte, kaj vse lahko v povezavi s tabelo urejate.

TablePress - izdelava tabele (nastavitve)

Slika 6: Urejanje posamezne tabele po lastnih željah

Za konec pa v današnji prispevek dodajamo še tabelo, da si boste lahko bolje predstavljali, kaj vam omogoča vtičnik TablePress, ki si ga je namestilo že več kot 300.000 uporabnikov, na strani wordpress.org pa je ocenjen z najvišjo možno oceno 5.0.

TablePress tabela

SEO vtičnikiGlavna prednostGlavna slabostOcena (1 - 10)
Yoast SEOvsestranska uporabanepotrebne funkcije8
All In One SEO Packpreglednostpreveč oglasov7
SEO Ultimatepregled 404 napakpreveč funkcij9
Add Meta Tagsenostavna uporabapremalo funkcij4
5/5 - (5 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.