Kako na WordPress stran dodati kontaktni obrazec?

Kontaktni obrazec je eden izmed elementov, ki ga je smiselno imeti na skoraj vsaki spletni strani. Ne le na spletnih straneh podjetij, ki prek kontaktnih obrazcev dobivajo različna vprašanja in povpraševanja, temveč tudi na blogih in preprostih spletnih straneh, seveda pa je kontaktni obrazec nepogrešljiv tudi pri spletnih trgovinah.

Kontaktni obrazec

Slika 1: Kontaktni obrazec za WordPress

Kot lahko vidite, je kontaktni obrazec prisoten tudi na naši spletni strani, in sicer tako na podstrani ‘Kontakt‘ kot tudi v stranskem stolpcu, ki je prisoten na prav vseh podstraneh spletišča. In kako smo ga dodali? Preprosto, z uporabo brezplačnega vtičnika.

V nadaljevanju vam bomo predstavili najbolj priljubljen vtičnik za dodajanje kontaktnega obrazca, ki ga uporabljamo tudi sami. Vtičnik je povsem enostaven za uporabo, zato je vsaka skrb, da ga ne bi znali uporabljati, povsem odveč.

Contact Form 7

Contact Form 7

Slika 2: Contact Form 7

Vtičnik Contact Form 7 velja za izjemno popularnega, saj si ga je do danes na svojo WordPress stran namestilo že več kot milijon uporabnikov. Trenutna ocena vtičnika znaša 4.6/5, kar je vsekakor impresivno. Avtor vtičnika, Takayuki Miyoshi, si zasluži vse pohvale, saj kontaktni obrazec ves čas posodablja, da je vedno kompatibilen z najnovejšo verzijo WordPressa in hkrati tudi varen pred morebitnimi ‘hackerji’.

Vtičnik za kontaktni obrazec Contact Form 7 je trenutno na voljo v kar 63 jezikih, med katerimi je tudi slovenski. Namestitev vtičnika je možna direktno v administraciji WordPressa.

Če imate administracijo v slovenskem jeziku, bo tudi vtičnik po namestitvi že v slovenščini. V meniju administracije na levi strani ga boste našli pod zapisom ‘Stik‘, kjer se bo že nahajal ustvarjen kontaktni obrazec z prednastavljenimi vrednostmi.

Contact Form 7 - Stik

Slika 3: Kontaktni obrazec boste našli s klikom na element ‘Stik’

Zavihek ‘Obrazec’

Kliknite na ‘Uredi‘ pod imenom kontaktnega obrazca. Na voljo imate štiri zavihke – obrazec, pošta, sporočila in dodatne nastavitve. V prvem zavihku določite izgled obrazca oziroma vse postavke, ki jih mora obiskovalec izpolniti. Oglejte si primer na spodnji sliki.

Contact Form 7 - Obrazec

Slika 4: Prikaz zavihka ‘Obrazec’

Kot vidite, je najprej izpisan del kode, ki predstavlja tekst, nato pa še del kode, ki pod tekst doda okence, kamor obiskovalec vpiše zahtevane podatke. Če v slednji del kode dodamo zvezdico (*), je polje obvezno, kar pomeni, da v kolikor ga obiskovalec ne izpolni, ne more poslati sporočila.

Na naši spletni strani lahko vidite, da smo dodali tudi varnostno kodo, ki jo mora obiskovalec prepisati v ustrezno okence. Priporočamo vam, da jo uporabite tudi sami, saj boste v nasprotnem primeru verjetno dobivali veliko ‘spam’ oziroma vsiljenih sporočil.

Navodila za vnos varnostne kode v kontaktni obrazec

Namestite in aktivirajte vtičnik Really Simple CAPTCHA, ki je bil primarno ustvarjen prav za skupno uporabo z vtičnikom Contact Form 7. Gre za brezplačni vtičnik, ki ga lahko namestite neposredno v administraciji.

Really Simple CAPTCHA

Slika 5: Really Simple CAPTCHA

Po namestitvi vtičnika kliknite na ‘Stik‘ in nato uredite obstoječi kontaktni obrazec ali dodajte novega. Pod zavihki ‘Obrazec’, ‘Pošta’, ‘Sporočila’ in ‘Dodatne nastavitve’ boste našli gumbe, med katerimi se nahaja tudi gumb ‘CAPTCHA‘. Kliknite nanj in čisto na dnu boste videli kodo, ki izgleda nekako takole:

[captchac captcha-197] [captchar captcha-197]

Prvi del kode bo na spletni strani izpisal varnostno CAPTCHA kodo, sestavljeno iz štirih znakov (črke in številke), drugi del kode pa predstavlja polje, v katerega mora obiskovalec kodo prepisati. Najbolje bo, da oba dela kode vnesete pred polje [submit], na primer tako, kot prikazuje slika 4.

Ostali trije zavihki

V zavihku ‘Pošta‘ lahko določite, na kateri elektronski naslov bo prišlo sporočilo, ki ga bo obiskovalec poslal prek kontaktnega obrazca. Prav tako si lahko sporočilo tudi stilsko nekoliko prilagodite. Uporabite lahko naslednje štiri oznake:

  • [your-name]
  • [your-email]
  • [your-subject]
  • [your-message]

Zavihek ‘Sporočila‘ je namenjen oblikovanju obvestil, ki se obiskovalcu prikažejo, ko je v procesu pošiljanja sporočila prek kontaktnega obrazca. Tako lahko obiskovalca s svojimi besedami obvestite, da je bilo sporočilo uspešno poslano ali pa ga opozorite na določeno napako – na primer, če je pozabil izpolniti obvezno polje, če je vnesel napačno varnostno kodo, če elektronski naslov ni veljaven ipd.

Zavihka ‘Dodatne nastavitve‘ po vsej verjetnosti ne boste potrebovali, če pa vas zanima, kaj funkcija omogoča, si o tem lahko več preberete na tej povezavi.

5/5 - (5 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.