WordPress – navodila za namestitev prek cPanel

WordPress je daleč najbolj razširjen sistem za upravljanje vsebin, na katerem temelji skoraj sto milijonov spletnih strani širom sveta. Odlikujejo ga brezplačna uporaba, enostavnost namestitve, bogata zbirka grafičnih predlog ter vtičnikov in možnost preproste prilagoditve lastnim potrebam.

V današnjem prispevku vam bomo predstavili, kako se WordPress sistem namesti na strežnik prek nadzorne plošče cPanel.

#1 Vstop v nadzorno ploščo cPanel

Kako dostopate do cPanel nadzorne plošče, vam je v elektronskem sporočilu obrazložil vaš ponudnik spletnega gostovanja. Običajno lahko do cPanel-a dostopate direktno prek svoje nosilne domene. V brskalnik vtipkajte svojo domeno in dodajte še /cpanel.

Primer: http://mojadomena.si/cpanel

Prikaže se vam okno za vstop v nadzorno ploščo. Uporabniško ime in geslo boste našli v elektronskem sporočilu, ki vam ga je poslal ponudnik gostovanja.

Vstop v cPanel

Slika 1: Vstop v nadzorno ploščo cPanel

#2 Nadzorna plošča cPanel

Ko vstopite v nadzorno ploščo, boste imeli na zaslonu prikazano podobno, kot prikazuje spodnja slika.

Nadzorna plošča cPanel

Slika 2: Nadzorna plošča cPanel

V glavnem (desnem) delu nadzorne plošče poiščite sekcijo: Softaculous Apps Installer. V našem primeru se sekcija nahaja čisto na dnu, omeniti pa velja, da posamezne sekcije oziroma sklope lahko poljubno premikate gor in dol, ter na ta način nadzorno ploščo prilagodite po svojih željah.

Znotraj sekcije Softaculous Apps Installer boste našli tudi ikono WordPress.

cPanel - WordPress

Slika 3: Sekcija v cPanel-u: Softaculous Apps Installer

Kliknite na WordPress ikono, nato pa boste preusmerjeni na stran, ki izgleda tako, kot prikazuje spodnja slika.

Softaculous - WordPress

Slika 4: Namestitev WordPress-a s pomočjo Softaculous-a

#3 Softaculous – namestitev WordPress-a

Znotraj primarnega okna boste v levem zgornjem kotu (slika 4) našli gumb ‘Install‘. Kliknite nanj in znašli se boste na novi strani, na kateri boste izpolnili vse potrebno za namestitev sistema WordPress na izbrano domeno.

WordPress namestitev - slika 1

Slika 5: WordPress – osnovne nastavitve inštalacije

1.) Najprej morate izbrati protokol, preko katerega bo spletna stran dostopna. Ta se lahko nahaja na:

  • http://mojadomena.si
  • http://www.mojadomena.si
  • https://mojadomena.si
  • https://www.mojadomena.si

Če pri ponudniku spletnega gostovanja niste zakupili varnostnega SSL certifikata, bo pravilna izbira protokola http://, če pa ste se odločili za varnostni certifikat, izberite možnost https://. Ali boste spletno stran imeli postavljeno na poddomeni www, pa je povsem vaša odločitev in ni bistvenega pomena. Izberite tisto možnost, ki vam izgleda bolje.

2.) V okencu so izpisane vse vaše domene – tako nosilna domena paketa gostovanja kot tudi morebitne dodane domene (addon domains). Izberite domeno, na katero želite namestiti WordPress.

3.) V tretji okvirček lahko vnesete ime direktorija, v kolikor želite, da WordPress ni nameščen direktno v ‘root’ lokacijo domene. Če želite, da bo WordPress dostopen na spletnem naslovu http://mojadomena.si, potem to polje pustite prazno. Če pa želite, da bo nameščen na naslov http://mojadomena.si/blog/, potem v okvirček vpišite: blog.

4.) Četrti okvirček je namenjen poimenovanju baze podatkov. V kolikor imate na paket gostovanja vezanih več domen, potem je morda smiselno, da podatkovne baze poimenujete tako, da boste takoj vedeli, katera spada kam. Prav tako pa ne bo nič narobe, če te nastavitve ne spreminjate.

5.) V petem okvirčku je navedena predpona tabele MySQL baze. Zaradi varnosti sistema WordPress bo bolje, da privzeto vrednost wp_ spremenite v nekaj drugega, npr. za primer domene mojadomena.si bi lahko zapis spremenili v md_.

WordPress namestitev - slika 2

Slika 6: WordPress – osnovne nastavitve inštalacije – nadaljevanje

6.) V naslednjem sklopu morate izbrati naslov in opis spletišča. Ni pomembno, kaj izberete, saj lahko naknadno, ko je WordPress že nameščen, naslov ter opis poljubno spreminjate. Pod omenjenima postavkama je tudi možnost WPMU (Multisite), ki pride v poštev le, v kolikor želite več spletnih strani upravljati le iz ene WordPress administracije. Če imate registrirano le eno domeno ali če na vsako registrirano domeno želite namestiti svoj WordPress sistem, funkcije ne vklapljajte.

7.) Naslednji sklop je namenjen vnosu uporabniškega imena, gesla in elektronskega naslova. Z uporabniškim imenom in geslom, se boste po namestitvi WordPress-a lahko vpisali v administracijo, prek katere poteka urejanje spletne strani. Na elektronski naslov pa boste prejemali razna obvestila, povezana s sitemom WordPress (npr. obvestila o posodobitvi sistema). Vse tri postavke lahko naknadno spreminjate.

8.) Sledi izbira jezikovne različice, v kateri bo nameščen WordPress. Če vam angleščina ne leži najbolje, privzeto možnost ‘English’ zamenjajte s ‘Slovenian’, kot smo to naredili mi.

9.) Poleg namestitve samega sistema lahko namestite tudi priljubljen varnostni vtičnik Limit Login Attempts. Vtičnik po nastavljenem številu neuspešnih poskusov vpisa v administracijo za določen čas zaklene možnost ponovnega vpisa, kar poveča varnost spletne strani. Priporočamo vam, da vtičnik namestite.

WordPress namestitev - slika 4

Slika 8: WordPress – namestitev grafične predloge

10.) Namestitev WordPress-a vključuje namestitev grafične predloge. Trenutno privzeta predloga, ki bo samodejno nameščena, je predloga z imenom Twenty Fifteen. Izbirate lahko med številnimi drugimi brezplačnimi predlogami, izbira pa v tem koraku ni pomembna, saj lahko predloge preprosto nameščate tudi kasneje v sami administraciji WordPress spletne strani. Svetujemo vam, da zaenkrat ne nameščate drugih grafičnih predlog, saj boste kasneje, ko boste na spletni strani že imeli dodanega nekaj besedila s slikami, lažje izbrali ustrezno predlogo.

11.) Čisto na dnu lahko vpišete tudi elektronski naslov, na katerega boste prejeli vse podrobnosti in dostopne podatke za vpis v administracijo spletne strani. Če tega ne želite, lahko polje pustite prazno.

12.) Preostane vam le še to, da kliknete na gumb ‘Install‘ in počakate nekaj sekund, da se WordPress namesti na izbrano domeno. Po uspešno opravljeni namestitvi se vam bo na zaslonu prikazalo obvestilo, da je namestitev končana.

WordPress namestitev - slika 5

Slika 9: WordPress – uspešno opravljena namestitev

Izpisala sem vam bosta dva spletna naslova:

  • Naslov spletišča: http://mojadomena.si/
  • Naslov za vstop v administracijo: http://mojadomena.si/wp-admin/

Čestitamo, WordPress je nameščen! Želimo vam obilo užitkov in uspehov z vašo novo spletno stranjo!

5/5 - (6 votes)

Comments
  1. Mark
    • Wordie

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.