WordPress uporabniki: vloge in dovoljenja

Za urejanje spletne strani lahko skrbi ena sama oseba, lahko pa jih je tudi več. Ker ima WordPress vgrajen sistem za ustvarjanje novih uporabnikov (ang. Users) ter enostavno določanje njihovih dovoljenj (ang. Permissions), lahko WordPress stran brez težav ureja tudi več oseb.

Dodajanje novega uporabnika (WordPress)

Slika 1: Ko v WordPress dodajate novega uporabnika, morate določiti tudi njegovo vlogo.

Dovoljenja uporabnikov so razdeljena v pet različnih skupin. Tako ima nov uporabnik lahko eno izmed naslednjih vlog:

  1. Skrbnik (ang. Administrator)
  2. Urednik (ang. Editor)
  3. Avtor (ang. Author)
  4. Sodelavec (ang. Contributor)
  5. Naročnik (ang. Subscriber)

V nadaljevanju si preberite, katera dovoljenja pripadajo posameznim vlogam.

1. Skrbnik (ang. Administrator)

Ob namestitvi WordPressa je potrebno določiti uporabniško ime in geslo administratorja. Gre za vrhovno vlogo z vsemi dovoljenji.

Administrator lahko dodaja, ureja in briše nove objave – ne le svoje, temveč tudi objave drugih vlog. Prav tako lahko ureja vse v povezavi v vtičniki, grafičnimi predlogami in nastavitvami sistema WordPress.

Pomembno je omeniti, da administrator lahko dodaja, briše in ureja tudi druge uporabnike. Verjetno se sprašujete, če lahko administrator izbriše drugega administratorja? Da, lahko. Lahko pa mu zgolj spremeni geslo ali katerega izmed preostalih njegovih podatkov.

Vloga »Administrator« običajno pripada lastniku spletne strani, ki ima popoln nadzor nad celotnim sistemom. Ko ustvarjate nove uporabnike, dvakrat premislite, komu boste dodelili administratorsko vlogo.

2. Urednik (ang. Editor)

Urednik na WordPress strani lahko ureja vse, kar se tiče vsebin. Tako lahko dodaja nove ter ureja in briše obstoječe prispevke. Prav tako lahko objavlja vsebine, pripravljene za objavo, ki so jih napisali uporabniki, ki sami nimajo dovoljenja za objavo.

Urednik lahko ureja tudi komentarje, kategorije, oznake in povezave.

Ali lahko urednik namešča vtičnike, grafične predloge ter ureja nastavitve WordPressa? Ne, dovoljenja za našteto pripadajo zgolj administratorjem.

Največ, kar vam lahko »ušpičijo« uredniki, torej je, da vam izbrišejo vso vsebino ali pa na spletno stran dodajo neželene prispevke.

3. Avtor (ang. Author)

Avtorji lahko urejajo, brišejo in objavljajo svoje prispevke, medtem ko dovoljenja za dostop do prispevkov drugih nimajo. Omeniti je potrebno, da lahko izbrišejo tudi že objavljene prispevke. Seveda le tiste, katerih avtorji so sami.

Svoje vsebine lahko uvrščajo zgolj v že ustvarjene kategorije, saj novih ne morejo ustvarjati. Kar se tiče oznak, velja drugače. Svojim prispevkom lahko dodajajo nove oznake, tudi takšne, ki predhodno še niso bile ustvarjene.

Glede nameščanja vtičnikov in grafičnih predlog ter urejanja WordPress nastavitev za avtorje velja enako kot za urednike. Dostopa do omenjenih sekcij administracije nimajo.

4. Sodelavec (ang. Contributor)

Sodelavci lahko urejajo in brišejo svoje prispevke, vendar jih, za razliko od avtorjev, ne morejo tudi objaviti. Prispevke lahko uvrščajo v že kreirane kategorije, oznake pa lahko poljubno dodajajo.

Velika slabost uporabnikov z vlogo »Sodelavec« je v tem, da v WordPress ne morejo nalagati datotek. To namreč pomeni, da v svoje prispevke ne morejo dodajati slik.

Sodelavci lahko vidijo komentarje, vezane na njihove prispevke, vendar jih ne morejo moderirati, brisati in potrjevati.

Seveda tudi ta vloga nima dovoljenja za urejanje vtičnikov, grafičnih predlog in WordPress nastavitev.

5. Naročnik (ang. Subscriber)

Naročniki ne morejo urejati, brisati ali objavljati prispevkov. Prav tako ne morejo moderirati komentarjev, urejati kategorij ali oznak.

Vse, kar lahko naročniki delajo znotraj WordPress administracije, je to, da urejajo svoj uporabniški profil (npr. spremenijo svoje geslo).

Vloga naročnika je smiselna takrat, ko želimo, da mora biti uporabnik, ki želi prebrati ali komentirati objavo, registriran in prijavljen v sistem.

Posebna vloga: Glavni skrbnik (ang. Super Admin)

Poleg naštetih petih obstaja še prav posebna vloga, ki obstaja le pri uporabi tako imenovanega omrežja spletišč (ang. Multisite Network). Imenuje se »Glavni skrbnik«.

Uporabnik s to vlogo lahko dodaja in briše WordPress strani znotraj omrežja, prav tako lahko namešča vtičnike in grafične predloge, dodaja nove uporabnike ter opravlja druga dela na nivoju omrežja spletišč.

5/5 - (6 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.