Kako v WordPress dodati novega uporabnika?

Bi dostop do administracije svoje spletne strani radi zaupali še nekomu, vendar ne želite deliti svojih prijavnih podatkov? Nobene potrebe ni, da geslo, ki velja za zaupni podatek, posredujete dalje. To je tudi v nasprotju z vsemi varnostnimi priporočili!

Mnogo bolje bo, da ustvarite novega uporabnika, kateremu lahko določite tudi pravice, kaj prek administracije lahko počne in česa ne. Več o tem smo zapisali v prispevku WordPress uporabniki: vloge in dovoljenja. Danes pa si torej poglejmo, kako enostavno je v sistemu WordPress kreirati nov uporabniški račun.

Kako ustvariti nov uporabniški račun?

Če želite ustvariti nov WordPress uporabniški račun, sledite naslednjemu postopku:

1. V administraciji se v levem meniju z miško zapeljite čez Uporabniki (ang. Users) in kliknite na povezavo Dodaj novega (ang. Add New).

Dodaj novega WordPress uporabnika

Slika 1: V stranskem meniju poiščite povezavo “Uporabniki” in nato kliknite na “Dodaj novega”.

2. Preusmerjeni boste na stran, kjer v polja vnesete podatke o novem uporabniku, čisto na dnu pa določite še njegovo vlogo (s tem uporabniku določite pravice oziroma dovoljenja).

Dodajanje novega WordPress uporabnika

Slika 2: Ko dodajate novega WordPress uporabnika, morate obvezno izpolniti najmanj dve polji.

Dve polji je potrebno obvezno izpolniti, medtem ko druga lahko pustite prazna. Obvezni polji sta:

  • uporabniško ime,
  • e-pošta.

Se sprašujete, kako to, da »geslo« ni obvezno polje? Enostavno – ker si ga novi uporabnik lahko nastavi sam. Ko kreirate novega uporabnika, namreč le-ta v e-poštni predal prejme sporočilo s povezavo, prek katere si lahko nastavi geslo.

POMEMBNO: Uporabnik naj nastavi močno geslo, sestavljeno iz velikih in malih črk, številk in posebnih znakov. Kot veste, imamo na našem blogu celotno kategorijo posvečeno WordPress varnosti. Zaradi varnosti vaše spletne strani vam svetujemo, da si prispevke podrobno preberete.

Preostala polja, prikazana na sliki zgoraj, niso obvezna. Izpolniti jih velja v primeru, če bo novi uporabnik na blogu objavljal prispevke, pod vsakim prispevkom pa bo prisoten okvir z imenom in priimkom oziroma vzdevkom avtorja ter njegovim kratkim opisom (ang. Author Box). Naj na tem mestu dodamo še to, da lahko kasneje vsa omenjena polja izpolni tudi novi uporabnik sam.

3. Preostane vam le še klik na spodnji gumb Dodaj novega uporabnika (ang. Add New User).

Prijava novega uporabnika v WordPress

Uporabnik, kateremu ste ravno ustvarili nov uporabniški račun, se v WordPress nadzorno ploščo vpiše na enak način kot vi, in sicer prek spletnega naslova:

  • www.vasadomena.si/wp-admin

Kaj vse mu je v nadzorni plošči na voljo, pa je odvisno od tega, katero vlogo ste mu dodelili.

POMEMBNO: Če niste povsem prepričani, da novemu uporabniku lahko zaupate, mu nikakor ne določite vloge Skrbnik (ang. Administrator), saj v tem primeru lahko izbriše vaš WordPress uporabniški račun. V kolikor to vseeno naredite, pa prej poskrbite za varnostno kopijo spletne strani in podatkovne baze, saj v najslabšem primeru lahko uporabnika odstranite s povrnitvijo spletne strani v prejšnje stanje.

4.6/5 - (9 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.