Kako posamezne WordPress strani ali prispevke skriti pred Googlom?

Ste vedeli, da lahko posamezne strani ali prispevke, ki jih objavite v WordPressu, skrijete pred Googlom? S tem dosežete predvsem to, da ti niso dostopni prek njegovega spletnega iskalnika. Razlog za »skrivanje« je lahko zahteva po zasebnosti, želja po tem, da določeni spletni uporabniki ne bi našli vaše vsebine, odločitev je lahko povezana tudi z optimizacijo spletne strani ali morda s čim drugim.

Kakorkoli že, posamezne vsebine lahko pred Googlom skrijete na tri različne načine.

1. Uporaba noindex / nofollow meta oznak z vtičnikom Yoast SEO

Če vtičnika Yoast SEO še nimate, ga najprej namestite in aktivirajte. Ne veste, kako? Za začetek si preberite prispevek o tem, kako namestiti WordPress vtičnik.

Nato v WordPress administraciji odprite oziroma uredite prispevek, ki ga želite skriti pred spletnimi iskalniki. Pod prispevkom boste videli sekcijo Yoast SEO, ki bo imela na levi strani tri zavihke:

  • zavihek za optimizacijo (ang. Content optimization),
  • zavihek za deljenje vsebin (ang. Social),
  • zavihek za napredne nastavitve (ang. Advanced).

Kliknite na zadnjega, kjer lahko urejate napredne nastavitve.

Yoast SEO - napredne nastavitve (noindex, nofollow)

Slika 1: Vtičnik Yoast SEO omogoča nastavitev meta oznak za indeksiranje.

Najverjetneje boste imeli privzete vrednosti nastavljene na »index« in »follow«. Vse, kar morate storiti, je to, da omenjeni vrednosti zamenjate z »noindex« in »nofollow«, kot je prikazano na zgornji sliki. Zatem posodobite prispevek.

Če boste pogledali izvorno kodo prispevka (ang. View Page Source), ki ste mu nastavili omenjene vrednosti, boste v glavi kode videli naslednji zapis:

<meta name="robots" content="noindex,nofollow"/>

Gre za zapis, ki Googlu in ostalim spletnim iskalnikom »preprečuje« indeksacijo in sledenje.

2. Skrivanje strani in prispevkov pred spletnimi iskalniki z datoteko robots.txt

Z uporabo datoteke robots.txt lahko spletnim pajkom sporočite, katerih podstrani ali skupin podstrani (direktorijev) naj ne indeksirajo. Ob tem morate vedeti, da z omenjeno datoteko spletnim pajkom ne preprečite pregleda oziroma »crawlanja« teh strani, vendar mu le sporočate, naj določenih strani ne vključi med iskalne rezultate.

Robots.txt se ob namestitvi sistema WordPress generira samodejno. Datoteka sicer ni fizično dostopna, temveč »virtualno«, saj jo generira funkcija do_robots(). Če želite spremeniti vsebino datoteke, jo boste torej morali najprej ustvariti ročno in prenesti na strežnik. Kot boste videli v nadaljevanju, si lahko pri tem pomagate tudi z vtičnikom.

Datoteko lahko ustvarite v programu Beležnica (ang. Notepad) in jo na strežnik prenesete s FTP odjemalcem ali prek nadzorne plošče cPanel. Datoteko robots.txt prenesite v krovno mapo, kjer imate nameščen WordPress.

Prav tako lahko datoteko robots.txt kreirate in urejate s pomočjo vtičnika Yoast SEO.

Yoast SEO - kreiranje datoteke robots.txt

Slika 2: Yoast SEO –> Tools –> File editor

V datoteko boste morali dodati naslednji zapis:

User-agent: *
Disallow: /vas-prispevek

Z zapisom »User-agent« lahko določite, katerim spletnim pajkom je namenjen ukaz v naslednji vrstici. Če želite zajeti vse spletne iskalnike, uporabite zvezdico.

V drugi vrstici z zapisom »Disallow« določite, da bi radi preprečili indeksacijo določene podstrani ali direktorija. Imena domene ne vključujte.

Primer: Denimo, da ste objavili prispevek z naslovom Kako skriti prispevke pred Googlom, ki je dostopen na URL naslovu: www.vasa-domena.si/2017/02/kako-skriti-prispevke-pred-googlom

Če bi spletnim iskalnikom želeli prek robots.txt sporočiti, naj tega prispevka ne vključijo med iskalne rezultate, bi v datoteko dodali naslednji vrstici:

User-agent: *
Disallow: /2017/02/kako-skriti-prispevke-pred-googlom

Ko boste končali z urejanjem datoteke, ne pozabite shraniti sprememb.

Uporaba te metode za skrivanje posameznih strani ali prispevkov pred Googlom in drugimi spletnimi iskalniki ima vsaj dve slabosti:

  • datoteka robots.txt je javno dostopna – ogleda si jo lahko vsakdo;
  • spletni pajki se lahko odločijo, da zapisanih pravil v robots.txt ne bodo upoštevali.

3. Zaščita strani in prispevkov z uporabo gesla

Ste vedeli, da lahko v WordPressu vsaki objavi posebej določite geslo? S to metodo torej vsebin učinkovito ne skrijete le pred Googlom in drugimi iskalniki, temveč tudi pred vsemi obiskovalci vaše spletne strani, ki nimajo gesla.

Kako prispevku nastaviti geslo? Enostavno, v administraciji odprite želeni prispevek in na desni strani poiščite okno Objavi (ang. Publish). Kot boste videli, lahko tam urejate nastavitve, povezane z vidljivostjo objave. Dodate lahko tudi geslo. Če se boste poslužili te možnosti, ne pozabite posodobiti prispevka.

Zaščita WordPress prispevka z geslom

Slika 3: WordPress strani in prispevke lahko preprosto zaščitite z geslom.

Naj vam za konec podamo še nasvet. Če želite vsebine skriti le pred spletnimi iskalniki, vam priporočamo uporabo meta oznak »noindex« / »nofollow«. Ne le, da je postopek zelo preprost, v primerjavi z urejanjem datoteke robots.txt je tudi bolj učinkovit.

5/5 - (5 votes)

Komentiranje prispevka

Vaš e-naslov ne bo objavljen.